söndag 28 november 2010

Där satt den!


Som så många andra försummar jag bloggen på grund av en massa andra havanden och göranden. Både huvud och kropp har varit upptagna på annat håll den mesta av min vakna tid. Nu kan jag i alla fall bocka av en sak på livets långa "att-göra-listan".
Vid den här tiden på året för två år sedan var jag i riktigt bra form och hade precis lagt in en högre växel inför en alldeles speciell dag som skulle äga rum i mars 2009. Men så dök ett jobb upp och jag tog klivet över Atlanten och landade i Santa Barbara ett halvår. Väl hemma igen har det sedan dess varit en minst sagt bumpy road. Både fysiskt och psykiskt. Det har tagit på tok för många år att komma fram men igår kväll var det till slut dags för den där speciella dagen, något jag inte ens kunde föreställa mig för snart 8 år sedan då jag med hårt lindade händer, ömmande fötter och leder i kroppen tog steget in i Do Jang och började lära mig Taekwon-Do.


Såklart hör väl inte detta till de allra vanligaste lördagskvällsbestyr. Roligare saker kan man definitivt pyssla med. Men vad gör man inte för en titel? ;-) Dagen började tidigt, i röd outfit liksom mitt bälte (fast med ett svart litet streck också), och tvätt stod överst på listan. En inte allt för pigg och utvilad jag blev mer och mer nervös och okoncentrerad för varje timma som gick.

Borttagen bild av mig själv i röda kläder

Tolv timmar senare blev jag godkänd för Black Belt 1st degree ITF Taekwon-Do!

Borttagen bild av mig själv i svarta kläder

Boosabum Åsa

Ett obetydligt steg för mänskligheten men stort steg för mig. Jag och klubbkompisen H (15 år yngre som redan kan flyga!) fick efter 2 nervösa timmar fyllda med tul, sparkar, snurr, hopp och krossande plankor höra orden från våran examinatör att vi vart godkända och har nu, efter 10 Kup-grader, uppnått graden Svart bälte - 1a Dan.
Så, dagen efter den speciella dagen är det väl bäst att klä sig i svart då ;-) Nu är det bara att börja träna på allvar. Kanske kanske kommer någon gång i framtiden drömmen bli sann. Drömmen om att kunna flyga för egen maskin ;-)



torsdag 25 november 2010

En trevlig överraskning


Oj oj, efter snart en vecka med isklädda gator och torg över hela stan (=inga cykelturer utan istället många långa promenader och joggingturer hit och dit och överallt i stan och ännu mindre tid hemma) blir man så glad så glad när det ligger tjockt paket i postfacket och väntar när man kommer hem. Att det dessutom är post från mamma (=rolig post) lyser upp dagen. Som om inte det var nog ligger vinterdelen av Jamie Olivers fyra årstider i köket. Lite orolig var hon ändå att jag redan skulle handlat kokboken (men ack, som den okonsumerande person jag är ligger skvallerblaskor och sk kvällstidningar längre ner än undre botten på min inköpslista). Att boken är full av div köttrecept är förlåtet. Det är ju ändå Jamie som står för fiolerna.

Tack mamma!

p.s. Såg att de resterande årstidsdelarna visst kommer med Aftonbladet under de följande helgerna ;-)
p.s.2 oh, kom just på att du ju ligger på playan i helgen. Hoppas solen värmer gott!

onsdag 24 november 2010

Moth, mut, papillion, dew beans...och rödbetor


Kärt barn har många namn. Moth beans. Malbönor? Njae, det låter väl ändå inte så smakligt och intressant.Har ingen aning om vad vi kan kalla dom på svenska. Dock en liten men naggande god böna. Påminner om mungbönan men mindre besk tycker jag och lite nötigare som kikärtan. Finnes säkrast i indiska/asiatiska butiker. Gott alternativ till mina favoriter belugalinser att ha i sallader samt för att dryga ut alla oändligt många grönskaksblandningar jag hackar ihop. Idag (läs förra söndagen) blev moth en del av snabbfräs ihop med kinakål och rödbetor samt en indiskinspirerad gryta.
När jag kom hem efter träningen på söndagskvällen luktade det gott och hemlagat i hela lägenheten. Inte lika kul när det fortfarande luktade lika mycket fram på tisdag kväll. Vet inte om en fläkt skulle göra någon större skillnad men det är i alla fall något jag saknar emellanåt. Ja, i min gamla lägenhet från 1954 finns inga sådana moderniteter. Hittar inga bilder nu på den grytan (funderar på om jag alls tog några bilder?) så det får bli rödbetorna istället.



Rödbetor med moth och kinakål
2 port

2 schalottenlökar
5-6 blad av ett kinakålshuvud
olivolja
3-4 kokta rödbetor
ca 1 1/2 dl kokta mothbönor
salt
svartpeppar
ev riven färsk pepparrot

Skala och hacka schalottenlökarna. Fräs i olivolja. Skölj och skär bladen från kinakålen i strimlor. Fräs tillsammans med löken. Salta och peppra. Vänd i de tärnade kokta rödbetorna och de redan kokta mothbönorna. Se till att det inte blir för torrt i stekpannan och tillsätt pressad citron och ev lite vatten. Gillar du pepparrot så blanda i någon tesked färskriven sådan på slutet.


Smaklig spis!

lördag 20 november 2010

Kalla kikärter


Man skulle kunna tro att jag havererat helt och hållet när det kommer till matlagningen. Men faktum är att jag de senaste månaderna mer eller mindre spenderat helgerna med storkok och fyllandet av lunchlådor för veckan som kommer. Gillar inte att äta samma mat tre-fyra dagar i rad och måste därför göra lite olika varianter. Det är alltså inte den mest kreativa eller särskilt kulinariska maten. Att jag dessutom jobbar hårt för att gå ner i vikt gör inte saken bättre när det kommer till mat. Den blir väldigt avskalad, enkel och ska gärna få plats i en och samma låda. Inga extra utsvängningar längre. Söndag-fredag tränar jag på kvällarna vilket inte lämnar mycket tid över till bloggandet. Ja, det är mycket som ska bort, omformas och stärkas i denna trotsålderslika kropp som inte verkar vilja samma sak som jag :(

Eftersom jag alltid har med mig egen matlåda, oavsett om jag är på praktik, träningsläger eller som för ett par veckor sedan till Jönköping på SM (grattis förresten grymma klubbkamrater som sopade mattorna där och bjöd på allra bästa motstånd till övriga deltagare! 2 guld och 1 silver på 4 personer är inte fy skam!) är det bra om maten går att äta ouppvärmd. Mycket fullkornspasta och råa grönsaker blir det då. För att få med proteinet också blandar jag gärna i favoriten belugalinser. Stora vita bönor är också goda kalla liksom kikärtor. Men igår slog det mig att jag inte brukar göra något särskilt med enbart bönor och linser. Alltså, jag blandar alltid i dem med diverse grönsakshack. Eftersom jag hade en hel bytta kvar med kokta kikärtor från en annan dag fick de bli smaksatta och liksom stå för sig själv för omväxlings skull.



Kalla kikärter

ca 300 g kokta kikärter
2-3 msk olivolja
2 tsk riven ingefära
1 tsk riven vitlök
rivet skal av en citron
1/2 pressad citron
2 tsk hackad koriander (på burk, annars en kruka färsk finhackad koriander)
salt


Ställ kikärterna åt sidan så länge och blanda först de övriga ingredienserna. Häll över kikärterna och blanda väl. Låt stå och dra en stund. Servera till ... hrm ... ett gäng ångkokta gröna bönor kanske. Eller lite rött ris blandat med lök och ugnsrostad paprika. Är du inte vegan så kan du koka ett ägg att äta till också.


Smaklig spis!

onsdag 17 november 2010

Miss Meister förfaller

Förfallet är ett faktum. En otrygg tillvaro, gratisarbete på heltid, en hyfsad sträng diet, mycket träning och inte många vakna timmar i hemmet har medfört att min supergoda hemmakokade rabarber- och hallonsylt i tysthet stått och möglat i sin burk. Dock har plommonmarmeladen från Aspen inte gjort det vilket jag då förmodar har en ansenligt större mängd socker i sig :/ Dessutom växer sig grönsakerna vilda i kylen, andra ruttnar. Det är förfärligt vad jag saknar att laga mat för dagen! Avskyr att värma matlådan i mikron på praktiken varje dag.

Ganska fascinerande ändå med mögel tycker jag. Något som växer och frodas fast jag inte medvetet planterat något, inte vattnat, rensat eller hållit efter på något sätt så sprider sig möglet som värsta ogräset. Tur att det ändå var så lite kvar i burken ;-)

söndag 7 november 2010

Lunchlåda och SM i Jönköping


Då var det dags igen! Idag bär det av till Jönköping och SM i Taekwon-Do. För tre år sedan var första gången vi arrangerade SM för ITF Taekwon-Do (tidigare endast kallat RM) och i år har lotten fallit på Jönköping. Patrik Carlström och hans Jönköping Taekwon-Do är värdar i år. Vi har ett par deltagare från klubben som ska försvara och vinna nya GULD ;-) Kolla reportaget här på lokalteve med Patrik och hans elever (ca 3:04 i i sändningen).
jag fick förfrågan om att vara domare. Skulle då resa till Jkpg redan på lördag, sova på hotell, äta hotellfrukost... men ack, det tillåter inte min ekonomi. Dessutom har jag, trots utbildning, aldrig agerat domare i tävling tidigare. Mest p g a att jag inte har "uniformen" som krävs (vit skjorta, slips, kavaj, särskilda skor osv). Men sen, att vara domare på självaste SM är väl inte att rekommendera som debut för domarrollen :/ Borde testat undre Talent Open som var i Gbg förra helgen. Kanske blir det under Västsvenska cupen istället...


Hur som helst. En heldag på vift kräver noga planering av kalorier och matintag! Även för en hejarklackare som jag ;-) Frukost i bilen (Mkt kaffe och fullmatade skivor!). Frukt. Ev en kall rätt i låda, förmodligen med pasta som grund och lite kikärtor, samt nötter- och torkad fruktbandning och vattenflaska. Bäst att ladda med lite av varje för av erfarenhet vet jag att det är lätt hänt att fastna inne i idrottshallen hela dagen. Händer ju grejer hela tiden. Mönster, specialtekniker och sen sparring... Oj oj oj, undrar ibland hur det skulle varit om jag vart svart redan då det begav sig...? Borde får guld i dagdrömmeri ;-)


Matlådan på bilden ovan är från en solig och varm sommardag för över två år sedan. Det är betydligt kallare och ruggigare nu men ångan är nog snart upp i hallen då alla ITF Taekwon-Doutövarna slåss om medaljerna!


lördag 6 november 2010

Saftig banankaka


Förra helgen var det dags för den årliga Talent Open vars tävling jag många gånger coachat (till exempel 2007)"mina" barn och ungdomar som jag tränat. I år var för ovanlighetens skull första gången på länge som jag inte närvarade alls. Varken som coach eller funktionär. Däremot var jag funktionär under söndagens Svea Cup. Domarna under tävlingen ska servas med kaffe, fika, vatten, frukt, lunch och godis. När tävlingen är över ska allt monteras ned igen. Mattor, skumgummiliknande sådana som pusslas ihop, ska "rivas" och ja det finns ingen hejd på smått och stort som ska packas ihop och såklart ska läktaren städas eftersom alla föräldrar, syskon och vänner som tittat på tävlingarna inte kan slänga sina hamburgerkartonger, dricksflaskor osv i någon av alla papperskorgarna vid utgången.
Som av en händelse blev vi alla, som var kvar till sena söndagskvällen, med en himla massa bananer. Trots att jag ätit både en och två bananer nästan varje dag under veckan var de på gränsen till ätliga (för min smak iaf) och jag slog till och bakade en banankaka!



Banankaka

1 dl rårörsocker (Fairtrade/krav)
2 dl florsocker (krav)
150 g mjukt smör (krav)
3 mogna bananer (rainforest)
2 ägg (krav)
1 dl mandelmjöl (finriven mandel) (ekologiskt)
2 dl vetemjöl (krav)
1 krm ingefära
1 krm anis
1 nypa salt

smör och kokosflingor till bakformen


Blanda socker och det mjuka smöret. Mosa de tre bananerna innan du blandar i dem med socker/smörblandningen. Tillsätt äggen. Rör i mandelmjölet och blanda sedan i kryddorna med 2 dl vetemjöl. Det kan eventuellt behövas lite mer än två deciliter mjöl. Smeten ska inte vara för lös men heller inte för tjock och trög.
Smöra och "bröa" en avlång form med kokosflingor. Häll i smeten och grädda i ugnen på 175-200 grader i ca 25 minuter (och ja, det är smöret i formen som puttrar där på bilden ovan).



Smaklig fika!

onsdag 3 november 2010

Lila blomkål och purjolök


En dag förra veckan fick jag den lyxiga möjligheten att laga lunch hemma mitt i veckan. Jösses vad fort man kan tröttna på att värma mat i mikron. Men å andra sidan, hur gjorde alla folk på jobbet innan mikron kom? Hur som helst, tiden var knapp och det var väl egentligen inte läge för att laga någon från grunden men så fick det bli ändå. Som vanligt blir det grönsakshack i stekpannan medan pastan kokar i kastrullen.

Ni som läst mig från då det begav sig har väl inte missat att jag är svag för lila. Skulle ni se vad jag ser nu - ett lila skrivbord i datorn, min twittersida har varit lila ända tills nyligen, då jag bytte till små minibilder på alla andra jag följer och jag lovar att det finns en och annan lila vägg i mitt hem. Inte är det väl då helt otippat att jag även handlar lila mat? :-) Den lila blomkålen smakar väl som vanlig blomkål men alltså, se själva. Visst är det väl snyggare med lila blomkål än den vita?


Lila blomkål och purjo

en bit lila blomkål, ca 150 g
ca 10 cm purjolök (från båda sidor)
olivolja
salt
svartpeppar
ev havregrädde

Skölj grönsakerna. Strimla purjolöken och fräs i olivolja. Skär blomkålen i små skivor och buketter och fräs tillsammans med purjolöken. Salta och peppra. Krydda ev med någon av dina favoritörter. I med en liten skvätt havregrädde - eller inte - och servera med kokt fullkornspasta.


Smaklig spis!

måndag 1 november 2010

Rotsaksplättar och rårörda lingon


Man skulle kunna tro att jag håller på att förfalla. Inga spännande matkreationer eller nya smakupplevelser att skriva om överhuvudtaget. Sanningen är den att jag nästan gör det också. Jag är så splittrad på lite för många uppgifter på alldeles för många olika håll så det är svårt att hinna med något alls.

Praktiserar nu och är såklart lika upptagen som alla ni andra som har jobb. Dock måste jag spela teater varje dag jag är där. Jo, det är vad en utomstående handledare har tipsat mig om. Jag har nämligen lite svårt för att ta på mig rollen som en okompetent, lite dum brud man inte riktigt kan förlita sig till. Jag har också förlagts med munkavel om mig själv, mitt liv och min livssituation. Får absolut inte säga till någon att jag är arbetslös.
Faktum är att det är ju precis vad jag är. Så därför måste jag, samtidigt som jag låtsasjobbar 100%, fortsätta söka jobb vilket ni ju alla vet, som någon gång varit utan jobb en längre tid, är ett heltidsjobb. Privat försöker jag sen gå ner i vikt för nu står jag inte ut längre! Jag saknar så vansinnigt mina fina skjortor, jeans, gröna byxor, lila munkjackan och alla andra kläder som bara ligger där på hög i garderoben och väntar på att bli använda igen. Jag tränar och tränar, ska lära mig nya tul, lagar mat och försöker dessutom blogga om det. Ja ni hör ju. Och jag som inte ens har varken djur, man eller barn. Jag förstår bara inte hur ni andra hinner med allt???

Hur som helst, istället för att ligga på sofflocket försöker jag så gott jag kan göra någonting åt mitt liv och mina tillkortakommanden. Det är i alla fall så jag ser det. Trots det får jag allt som ofta ändå höra om hur det är mitt fel att jag är utan jobb osv. Om jag bara gjorde si eller så så skulle jag väl allt ordna sig? Men hur var det nu? Rom byggdes väl inte på en dag?


Förra lördagen blev det ingen lyxmat alls. Främst på grund av Svea Cup som ägde rum under söndagen hade jag bara lördagen på mig att fixa allt som annars tar minst två dagar. Då blev det helt enkelt snabba rotsaksplättar och rårörda lingon till middag. Snabbt, enkelt och gott.



Rotsaksplättar
1-2 port

2 potatisar (asterix)
2 morötter

1/2 gul lök

2 ägg
salt
svartpeppar


Riv potatisen (tvättad men ej skalad) och morötterna grovt och blanda med två ägg och kryddor. Stek i olja ett par minuter på varje sida.
Servera med rårörda lingon*







Smaklig spis!


* Lyxig present till mig - hemmagjorda rårörda lingon från Aspen (Lerum)

Related Posts with Thumbnails