onsdag 30 december 2009

Mat av bara farten - paprika, linser och hirs


Säkert har de flesta av er redan planerat nyårsmenyn, dukning, fixat champagnen och håller som bäst på med de sista förberedelserna. Kanske finns det ni där ute som inte riktigt vet än och som just nu går bananas då klockan ticka allt fortare. Och så finns det kanske dom som jag, som inte kan planera en enda meny. Som inte har den blekaste aning om vad äta imorn. Som inte har ett stort kalas/middag att förbereda, duka och fixa inför. Och som dessutom tycker det är olidligt tråkigt att just nu vara vegetarian! Jag hade lätt kunnat tänka mig en hummersoppa i alla fall ...

Så mat är det sista jag tänker på nu men hungrig är jag ändå. Fastän jag varken bantar eller går på någon särskild diet håller jag på för fulla muggar att gå ner alla de kopiösa kilon jag lyckades samla på mig tidigare i år. Det går trögt men jag är ändå på rätt väg. Därför blir det bara enkla grönsaksröror... Lite kul i alla fall att tänka extra mycket på färg såhär i mörkret. Det kan pigga upp även den tröttaste :-)


Lite innan lucia i år hade jag kokat några dl gröna linser och hirs, med tanken att göra linsbiffar. Men det blev aldrig av biffar så jag åt linser till mina grönsaker mest varje dag under en vecka ungefär. Så även denna luciadag då jag mitt i saffransbaket blev sugen på saffransliknande mat - orange (och gul) paprika! Passar bra när man har lite rester kvar som ris t ex. Snabbt och


Mat av bara farten - paprika, linser och hirs

paprika, orange
schalottenlök
olivolja
gröna linser, färdigkokta
hirs, färdigkokt
salt
svartpeppar
balsamicovinäger

Strimla paprika och schalottenlök och fräs på medelvärme till hög i olivolja. Rör under tiden i hop lite hirs och gröna linser. Krydda och skvätt i balsamicovinäger. Om du låter hirsen och linserna stå framme en stund så det inte är kylskåpsvarmt räcker det att bara blanda i den varma paprikan och löken. Krydda ev med färsk oregano eller annan val av egen smak. Kanske kan det vara körvel, salvia eller rent och slätt drottningen av örtkryddorna (förutom koriander) dragon. Tycker du det blir för torrt så blanda i lite mer olivolja och balsamico i hirsen. Det går också att slå en skvätt havregrädde på paprikan och löken i stekpannan alldeles på slutet.


Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails