tisdag 25 mars 2014

Inlagda grönsaker

Som vanligt åt jag inte mycket av det resten av familjen gjorde, t ex mackor med bredbar leverpastej och ättiks(smörgås)- eller saltgurka. Jag skydde inlagda grönsaker som elden när jag var liten och det kom att ta lång tid innan jag föll för nyss nämnda inlagda gröna skönhet. Minns inte exakt när, var och hur men vi fick Bostongurka till falukorven i bamba, som jag lärde mig gilla men om inte förr så var det först som tjugoåring, då jag bodde i USA, som mina smaklökar för inlagd gurka fick sig en riktig puff. Lustigt nog kallas de rätt och slätt för pickles, ungefär som att vi skulle säga "inlagda" oavsett vad för grönsak det gäller, och var standard på bästa mellanmålet - baloney sandwich. Väl hemma igen lärde jag mig så småningom även att gilla leverpastej, gärna på en knäckemacka, och saltgruka.

Som vegetarian är det väldigt sällan jag äter salt- och/eller smörgåsgurka. Tror jag fortfarande förknippar inlagd gurka med leverpastej, hamburgare och annan köttstinn mat. Blir det något så helst de små minigurkorna cornichons (kan varken uttala eller komma ihåg namnet på), vilka får agera snack snarare än att använda på smörgås eller i maträtt.
Inlagd rödlök kryddad med ingefära och svartpeppari några och chili i resten.
Trots att jag aldrig gillat sill, inte ens före jag valde vegetarisk diet, gissar jag sill är den vanligaste råvaran som läggs in i Sveirge. Gurkor och rödbetor på delad andraplats. Eller? Kanske är det till och med gurkorna på förstaplatsen? Vem har inte skaffat sig västeråsgurkor, krondill och senapsfrön i slutet av sommaren för att "pickla" sin egen gurka?

Det är enkelt att lägga in rödbetor. Lika enkelt att lägga in t ex rödlök som i burkarna på bilden. Lite skrattretande är det att läsa på nätet det är "ljuvligt gott", "fantastiskt tillbehör" osv angående det som inte allt för längesedan ansåg vara något kufar, miljönissar och annat löst folk höll på med. Det vill säga att lägga in grönsaker. Nu är det äntligen okej, ingen dömer dig längre, så har du inte gjort själv än är det bara att sätta igång och ge dig hän. Perfekt sätt att spara höstskörden hela vintern lång eller varför inte ge bort som present.

Rödbetor behöver kokas och de går det bra att göra i själva lagen. Andra grönsaker som inte behöver kokas (t ex gurka, blomkål, zucchini, svamp, kål, lök m.m.) är bara att skiva/strimla och lägga i burkar. Krydda. Koka upp lagen och häll, ända upp till kanten, över grönsakerna i burkarna. Skruva på locken ordentligt.
Låt svalna och förvara i skafferiet. Oöppnade. Öppnad burk är bäst att ha i kylen.
LAG
1 del ättika
3 delar vatten 
ungefär lika många dl socker som vatten
ev kryddor

* * *

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails