fredag 26 december 2008

Fyllda filodegsformar

Ett par dagar innan jul tittade jag på min favorittvkock och hans julspecial tanken slog mig då att jag säkert hade en lyxig kväll som kunde ägna mig åt slötittande på både tv och dator då jag inte behövt varken baka eller laga någon särskilt till jul. De flesta av er stod säkert i köket, städade, pyntade, handlade gran eller shoppade julklappar som tokiga då. Men då kanske ni fick möjlighet att se reprisen som visades tidigare idag, fredag

Kanske är era kylskåp fortfarande dignande fulla av mat, men kan tro att det är mest rester av allehanda julrätter som är kvar. Ett sätt att servera resterna på kan vara att fylla i små knyten eller formar av smördeg eller filodeg. Inspirerad av Jamie som gjorde en variant på den typiska brittiska mince pie, En dessert med den söta fyllning av så kallad mincemeat och som till jul passar med blandningen av torkad frukt som t ex sultanrussin, aprikoser, plommon samt nötter, kryddor, apelsin och whisky. (hittade t o m ett recept på Mince pie från 1623...). Men nu är det ju inte sötsaker jag ska ägna mig åt utan vanlig matlagning. Nyligen la Ilva ut ett recept på smördegsbyttor med kronärtskockor som var av det lite matigare slaget och då var vägen inte längre lång till att jag tog fram ett paket filodeg som legat i frysen alldeles för länge. Mina rester i kylen var nu quinoa, kikärter och färsk spenat som sjöng på sista versen.
Trots att det mesta bestod av rester var detta den mest avancerade maten jag lagat på flera månader. Det var riktigt kul måste jag erkänna. Tänkte först att det är så smart att göra mat i portioner på annat sätt än i stora grytor som jag annars gör. Oftast fryser jag in mat så jag kan ta med matlådor. I efterhand insåg jag att dessa "filodegsvingar" inte är speciellt förvaringsvänliga. Det hade såklart varit roligast att kunna servera och äta upp alla med det samma och slippa frysa in. Så nästa gång ska jag vika över och täcka toppen med filodegen.


Fyllda filodegsformar med quinoa, kikärter, spenat och kronärtsskocka
12 st

1 paket filodeg
100 g kokt röd quinoa
100 g kokta kikärter
chiligrydda
2 bananschalottenlökar
150 g färsk bladspenat
2-3 vitlöksklyftor
olivolja
flingsalt
svartpeppar
ev kronärtsskockshjärtan
1 näve cashewnötter
riven lagrad getost (svart homage)

Tina filodegen enligt paketet och rulla sedan ut arken. skär i tolv bitar och pensla sedan lite neutral olja mellan arken (behövs inte så supernoga och inte mellan varje). Jag fick ut fyra lager till varje form.
Finhacka schalottenlöken och fräs i rikligt med olivolja. När den blivit mjuk och genomskinlig vänder du i den avsköljda färska bladspenaten och river över 2-3 vitlöksklyftor. Låt spenaten smälta i kastrullen eller stekpannan. Se till att inte ha för hög värme.
Chilikrydda quinoan och kikärterna som du fyller i botten på formarna. Sätt in i ugnen på närmare 180 - 200 grader i ca 10 minuter. Rosta och hacka under tiden cashewnötterna och riv osten.
Fyll sedan på med den frästa spenaten och har du som jag en burk kronärtsskockhjärtan i skafferiet kan du dela dem i bitar och lägga på toppen. I min burk fanns nio stycken som jag var och en delade i fyra, vilket precis räckte till tre bitar i varje form. Strö över de hackade nötterna och toppa med den rivna osten. Säll in i ugnen igen i ca 5-10 minuter. Servera med detsamma! Har du fortfarande rödkål kvar så värm upp den och servera till eller koka lite brysselkål, gröna bönor eller något annat grönt och gott.


Smaklig spis!

6 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Åh, det här ser ju bara för gott ut. Vilka otroligt smarriga knyten/pajer det blev. Filodeg är roligt att använda som omväxling, den har så speciell karaktär. Kul också när man har tid att göra något annat. Hoppas att du haft det bra i helgen! Låter mysigt att titta på Jamie och testa lite nytt i köket!

Åsa sa...

nässelblom och choklad - Och det bästa av allt är att man ju kan stoppa vad som helst i formarna :-) Funkar lika bra med kött som t ex lite skinkrester, kalkonbitar, korv eller vad man nu har kvar och toppa med gott grönt.
Hoppas du också haft en bra jul med familjen!

vegetablej sa...

Be-yutiful! Not sure what's in them; is it apple filling? They do look so delicious and festive.

Happy holidays!

:)

M. sa...

Gud vad gott detta verkar:) tack för tipset och en god fortsättning på dagen samt det nya året :)

görel sa...

Mums, vad gott det ser ut! Jag har också något gammal paket filodeg i frysen tror jag, ska ta och leta rätt på det och inventera kylen för lämplig fyllning!

Åsa sa...

vegetablej - It could be though, for dessert, but these are filled with chick-peas, quinoa, lightly fried spinach and garlic with some roasted, chopped nuts and goatchees on top. I thought it was a nice way of taking care of all the rests in the refrigerator :-)

molly - Tack detsamma! Och det bästa är att man kan ju fylla de med lite vad man känner för och vad som för tillfället finns i kylen.

görel - Ja, en del saker blir liksom bara liggande. När jag handlar ploppar det upp en massa idéer i huvudet och jag köper än det ena än det andra. Sen dröjer det och så har jag glömt vad det var jag tänkte på. Nu är det därför dags att "äta ur" skåp och frys!
Hoppas det blev något mumsigt!

Related Posts with Thumbnails